Off-set Smoker

Jeg anvender en off-set smoker.

Det vil sige at maden er lavet på indirekte varme.

Ovnen består af to kamre, et brand kammer til ilden, og et kød kammer til kødet. Brand kammeret sider på siden af kød kammeret (deraf navnet Off-Set Smoker).

Maden bliver tilberedt af røgen og varmen som føres fra ilden/bålet i brand kammeret gennem kød kammeret og ud af skorstenen i modsatte ende. Smokeren fungere derfor faktisk hele vejen igennem som en skorsten.

Ligesom skorstenen på din brandeovn hjemme i stuen laver træk, sådan fungere en smoker også.

off-set smoker

De smokere jeg bruger har jeg selv bygget, man kan købe dem færdig bygget, men jeg syntes det var sjovere at lave dem selv.

Hvordan jeg kom i gang

Den første jeg lavede, lavede jeg af et par 200 liters olie tønder. Det fungerede fint, men den havde et par ting jeg gerne ville forbedre på de næste. Så det blev gjort, jeg har for eksemplet lavet nogle plader i bunden af kød kammeret som jeg kan justerer frem og tilbage. Det betyder at jeg så faktisk kan få stort set samme temperatur i begge ender af kødkammeret. Dette gør det er noget nemmere at stege kødet lige.

En ting mere jeg ville forbedre på de nye var gods tykkelsen. På en tønde er godstykkelsen ikke så kraftig, så når man skal lave låger er det ikke så nemt af få dem tætte.

Som varmekilde bruger jeg egetræ. Det vil sige jeg bruger grill briketter til optænding, og så egetræ ind ovenpå det. Egetræ har en god brand værdi, det vil sige det holder længe, og der er god smag i røgen.

Der er faktisk nogen af de førende BBQ Joint/Restauranter i USA der kun bruger egetræ. Det er selv om de har noget nemmere ved at komme til andre gode træsorter så som Hickory og Pekan træ, som også er gode træsorter til dette formål. Træsorterne er ikke lige er så nemt at få fat i herhjemme. Kun hvis man køber det i mindre poser, og med de mængder der går til hver gang, er der ikke særlig økonomisk.